Η ανακάλυψη της σεξουαλικής μας ταυτότητας δεν είναι ίδια για τον καθένα και μπορεί να πάρει χρόνο: καμιά φορά, όλη μας τη ζωή. Κάτι που που ισχύει και για όσους έλκονται σεξουαλικά από ανθρώπους του ίδιου φύλου. Κάποιοι θα πουν ότι ήδη από την εφηβεία τους ένιωσαν μια ακατανίκητη έλξη για το ίδιο φύλο και έκτοτε τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Άλλοι όμως – και αυτό ισχύει ακόμα και για τους πιο “σίγουρους” – θα νιώσουν μπερδεμένοι. Για παράδειγμα, θα συμβεί να νιώσεις θαυμασμό για έναν άνθρωπο στο περιβάλλον σου, έναν καθηγητή σου στο σχολείο, έναν οικογενειακό φίλο. Σημαίνει αυτό ότι είσαι gay;
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Συμβαδίζει με τα ερεθίσματα, τα βιώματα, τους άνδρες και τις γυναίκες που θα συναντήσουμε στη δουλειά μας, στις παρέες, το οικογενειακό περιβάλλον. Και πολλές φορές μια ταμπέλα (είμαι/δεν είμαι «gay») δεν αρκεί για να περιγράψει και να εκφράσει όλη τη γκάμα συναισθημάτων, εμπειριών, που αποκτάμε στην πορεία της ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, αν σε σταθερή και μακροχρόνια βάση – δεν μιλάμε για μια ή δυο περιστασιακές «ομοφυλοφιλικές» εμπειρίες που μπορεί να ήταν αποτέλεσμα απλής περιέργειας – διαπιστώσει κάποιος ότι έλκεται σεξουαλικά από ανθρώπους του ίδιου φύλου και απολαμβάνει τις σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί τους που εξελίσσονται και σε μακροχρόνιες σχέσεις, χωρίς το ανάλογο ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο, μπορεί να θεωρηθεί ότι η ταμπέλα «gay» τον περιγράφει. Εφόσον και ο ίδιος αισθάνεται άνετα μ’ αυτή. Γιατί το σημαντικότερο δεν είναι πώς θα περιγράψουμε κάποιον, τι ταμπέλα θα του βάλουμε («gay», «αμφιφυλόφιλος» κοκ). Αλλά πώς ο ίδιος νιώθει και πόσο άνετα αισθάνεται με την κάθε είδους ταμπέλα!
sexipedia