Η ολοκλήρωση του Συνεδρίου της ΝΔ σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα και τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα, έβαλε το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όρισε με κατηγορηματικό τρόπο τη διεξαγωγή των εκλογών σε 12 μήνες. Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ήδη υψηλοί και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη στιγμή που οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να κυριαρχήσει το «σκληρό ροκ».
Η λεπτή γραμμή της κυβέρνησης και η «διπλή» στρατηγική για συσπείρωση
Σε αυτό το διάστημα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσουν σε μια λεπτή γραμμή. Η απλή αναλογική δημιουργεί την ανάγκη μιας στρατηγικής που θα συνδυάζει την πόλωση που απαιτείται για τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ και ταυτόχρονα την προσέγγιση των ψηφοφόρων του Κέντρου που δεν έλκονται από μια σκληρή κομματική αντιπαράθεση.
Για αυτό τον λόγο πίσω από τα πολιτικά διλήμματα των εκλογών που έθεσε από το βήμα του Συνεδρίου ο πρωθυπουργός, το πραγματικό ερώτημα που θα καλέσει τους ψηφοφόρους να απαντήσουν στην κάλπη θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Ο ίδιος εκτιμά ότι στη σύγκριση του έργου των δύο κυβερνήσεων και της διαχείρισης των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Εκεί ποντάρει στην προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων. Γι’ αυτό ένας από τους στόχους του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη και διάχυση από τα στελέχη στην κοινωνία των κυβερνητικών πεπραγμένων. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει κατ’ αυτό τον τρόπο να συνομιλήσει με «ένα Κέντρο το οποίο έχει λιγότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, έχει ορισμένες βασικές αρχές», γιατί πιστεύει ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο», όπως είπε στη συνέντευξή του στο «Βήμα».
Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαλαρή ψήφο»
Το μήνυμα που εκπέμπει, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαλαρή ψήφο», γιατί, όπως είπε στο Συνέδριο, η πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική «είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη». Η επίθεση που εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα εκτιμάται ότι βοηθά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων και επαναφέρει στο προσκήνιο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Έτσι, το επόμενο διάστημα θα στοχεύσει στην απευθείας αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα πεδία. Η αρχή θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, στη διαδικασία κύρωσης από τη Βουλή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. «Εκεί όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας», είπε στην ομιλία του, δείχνοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη καταψηφίσει την αντίστοιχη συμφωνία με τη Γαλλία. Σειρά έχει η ενεργειακή κρίση, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καθώς θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. .iefimerida.gr